“Jam 3.00 Pagi, Tya Seperti Dapat Kontraksi,”- Tya Arifin Kongsi Detik Bersalin Anak Kedua

704

Usahawan dan bintang Indonesia, Tya Arifin ada berkongsi kisah saat melahirkan anak keduanya, Azzahra Jiwa Asyraf menerusi Instagram miliknya.

Malah, menantu kepada Datuk Seri Siti Nurhaliza itu juga memberitahu bahawa Azzahra dilahirkan awal tujuh hari dari jangkaan.

“Cerita tentang Persalinan Azzahra Jiwa @azzahrajiwaasyraf

“Due date Tya adalah tepat hari ini, 15 May 2019 ,40 weeks.

“Tanggal 7 May, Tya checkup dengan dokter, Dr. Suhaiza Salleh. Saat itu dr advice agar baby lahir tak besar, kita boleh awalkan persalinan. Dr pun sudah mengecek dinding rahlm, etc dan mengatakan Tya sudah ready bila2 masa kalau nak bersalin , org kata dah cukup bulan.

“Jadi Tya dan Ap bersepakat untuk memilih tarikh 9 May dan kita akan datang ke hospital pukul 9 pagi. Saat itu, perasaan Tya campur aduk, “Happy-Nervous-Tak sabar-Takut-lain lainnya”.

“Kenapa Nervous-Takut? Karena mungkin normal, namanya nak bersalin. Yang memperjuangkan hidup dan matl. Dan Tya ada pengalaman melahirkan baby berat 4kg, Arif. So perjuangan saat itu luar biasa.

“Kenapa Happy-Tak sabar? Ya. Karena Allah telah menjawab doa Tya. Ia memberikan anak perempuan yang Tya doakan dari awal lagi. Alhamdulillah. Allah Maha Baik.

“8 May, Pagi. dari pagi Tya sudah siapkan barang2 yang nak dibawa ke hospital.

Malam. Perasaan takut nervous (negative) Tya dah buang jauh jauh. Tya fokuskan semua pada kebahagiaan (positive). Malam itu, pukul 11, sebelum tidur. Tya berhajat, berdoa pada Allah meminta kemudahan bersalin, di percepat dan di lancarkan.

Sebelum menutup mata, di fikiran Tya, Tya membuat suatu ‘movie’ yang Tya nak dari alur cerita, apa yang terjadi pada persalinan nanti. Tya bayangkan, seperti kita menton movie.

“Macam ni…“Tya akan datang ke hospital, tya sudah merasa ada kontraksi, dokter datang dan Tya dah bukaan 4. Setelah itu, beberapa menit, merasai kontraksi. Dokter datang dan cek Tya dah bukaan 8, dan terus Tya siap bersalin.

“Tya akan push push tapi tak lama, dan keluar lah baby. Semua akan relax, happy, dan positive. Dipermudah dipercepat.”

Dan Tya pun tawakal dan tidur.

“Sekitar pukul 3 pagi, Tya seperti mendapat kontraksi, awalnya Tya anggap itu kontraksi palsu. Karna due date Tya adalah 15 May. Tya cobakan tidur kembali.

Tapi kontraksi datang lagi, bercak2 flek/air keluar. Agaknya Tya kira, kontraksi itu setiap 10 menit datang. Semakin cepat,” tulisnya panjang lebar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cerita tentang Persalinan Azzahra Jiwa @azzahrajiwaasyraf • Due date Tya adalah tepat hari ini, 15 May 2019 ,40 weeks. Tanggal 7 May, Tya checkup dengan dokter, Dr. Suhaiza Salleh. Saat itu dr advice agar baby lahir tak besar , kita boleh awalkan persalinan. Dr pun sudah mengecek dinding rahim, etc dan mengatakan Tya sudah ready bila2 masa kalau nak bersalin , org kata dah cukup bulan. Jadi Tya dan Ap bersepakat untuk memilih tarikh 9 May dan kita akan datang ke hospital pukul 9 pagi. Saat itu, perasaan Tya campur aduk, “Happy-Nervous-Tak sabar-Takut-lainlainnya” Kenapa Nervous-Takut? Karena mungkin normal , namanya nak bersalin. Yang memperjuangkan hidup dan mati. Dan Tya ada pengalaman melahirkan baby berat 4kg, Arif. So perjuangan saat itu luar biasa 😅 Kenapa Happy-Tak sabar? Ya. Karena Allah telah menjawab doa Tya. Ia memberikan anak perempuan yang Tya doakan dari awal lagi. Alhamdulillah. Allah Maha Baik. • 8 May, Pagi. dari pagi Tya sudah siapkan barang2 yang nak dibawa ke hospital. Malam. Perasaan takut nervous (negative) Tya dah buang jauh jauh. Tya fokuskan semua pada kebahagiaan (positive). Malam itu, pukul 11, sebelum tidur. Tya berhajat, berdoa pada Allah meminta kemudahan bersalin, di percepat dan di lancarkan. Sebelum menutup mata, di fikiran Tya, Tya membuat suatu ‘movie’ yang Tya nak dari alur cerita, apa yang terjadi pada persalinan nanti. Tya bayangkan, seperti kita menton movie. Macam ni… “Tya akan datang ke hospital, tya sudah merasa ada kontraksi, dokter datang dan Tya dah bukaan 4. Setelah itu, beberapa menit, merasai kontraksi. Dokter datang dan cek Tya dah bukaan 8, dan terus Tya siap bersalin. Tya akan push push tapi tak lama, dan keluar lah baby. Semua akan relax, happy, dan positive. Dipermudah dipercepat.” Dan Tya pun tawakal dan tidur. Sekitar pukul 3 pagi, Tya seperti mendapat kontraksi, awalnya Tya anggap itu kontraksi palsu. Karna due date Tya adalah 15 May. Tya cobakan tidur kembali. Tapi kontraksi datang lagi, bercak2 flek/air keluar. Agaknya Tya kira, kontraksi itu setiap 10 menit datang . Semakin cepat. •Next..( sila baca di ig @journeywithtya )💙

A post shared by Tya Arifin (@tyaarifinnw) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saat Azzahra berumur 2 hari 💙 Maaf ya postingan kedepannya akan berbau bau bayi😛🙈

A post shared by Tya Arifin (@tyaarifinnw) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Azzahra Jiwa. Mengandungmu… dimana ibu sudah membawa mu kerja hingga hampir 9 bulan.. Kamu, tak pernah mengeluh Kamu, tak pernah lelah Kamu, selalu menemani Selalu tersenyum. Melahirkanmu… dimana Allah dan semesta memberi kemudahan, Tepat satu malam sebelum itu, ibu sudah membayangkan bagaimana nanti proses bersalin yang ibu inginkan, seperti membuat film sendiri. Alhamdulillah semua terjadi sama. Membesarkanmu… Adalah amanah dari Allah, Anugerah terindah untuk Ibu Menghabiskan waktu denganmu dan Abangmu adalah hal yang ibu nanti. Arif, Azzahra… Jadilah insan yang terindah, Ibu akan menunjukkan betapa indah nya dunia, betapa baiknya dunia yang telah mempertemukan kita, mempertemukan Ibu dan Ayah mu juga. Semoga kalian dikelilingi orang orang yang menyayangi kalian dengan penuh cinta. 14.05.19 Ibumu💕

A post shared by Tya Arifin (@tyaarifinnw) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Penyejuk hati, keluargaku💕

A post shared by Tya Arifin (@tyaarifinnw) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alhamdulillah syukur Ya Allah, Assalamualaikum Azzahra Jiwa binti Muhammad Asyraf @azzahrajiwaasyraf 🙏🏻

A post shared by Tya Arifin (@tyaarifinnw) on

Tya dan suaminya, Asyraf Khalid mendirikan rumah tangga pada November 2015 dan dikurniakan cahaya mata iaitu Arif Jiwa,2 tahun dan Azzahra Jiwa kini berusia 8 hari.

Terdahulu, Tya selamat melahirkan Azzahra seberat 3.6kg secara normal jam 9:21 pagi pada Khamis lalu.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : IG Tya Ariffin via MH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here