Sultan Brunei rela serahkan kembali ijazah kehormat Universiti Oxford demi menegakkan syiar IsIam.

724

Gempar sebelum ini apabila Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah mengumumkan perlaksanakan hukumum hdud bagi negara Brunei. Perkara ini telah mendapat perhatian dan reaksi ramai, malah mendapat tentangan luar terutamanya negara Barat ekoran berkompromi dengan nasib ‘geng pelangi’.

Susulan daripada itu, ramai selebriti terkenal luar negara seperti Ellen Degeneres dan George Clooney berpakat untuk memb0ikot hotel terkemuka Brunei, malah turut menjalankan gerakan ‘s0lidariti’ buat golongan ‘geng pelangi’.

Atas tekanan dan desakan daripada pelbagai pihak terutamanya masyarakat luar negara, Sultan Brunei dipaksa untuk menyerahkan kembali ijazah kehormat dari Universiti Oxford dalam satu petisyen yang ditandatangani lebih 118,000 orang.

Sultan Brunei serah semula ijazah dengan rela.

Menurut Universiti Oxford, Sultan Hassanal sendiri memutuskan untuk menyerahkan semula ijazah kehormat tersebut pada 6 Mei, sementara keputusan penganugerahannya diteliti semula oleh badan bertanggungjawab.

Negara terkecil di Asia Tenggara itu telah menerima kecaman global apabila menggubal undang-undang Is1am pada 3 April yang menghukum pesalah lwat, z1na dan rgol dengan huukuman mti termasuk dirjam.

Selepas menerima bantahan, baginda awal bulan ini berkata hukuuman mti tidak akan dikenakan dalam pelaksanaan kanun keseeksaan itu.

Netzen kagum dengan tindakan Sultan Brunei.

Rata-rata netzen menghormati keputusan Sultan Brunei malah ramai yang turut mengagumi sifat kepimpinan beliau yang tidak menghiraukan sijil akademik berbanding tanggungjawab sebagai pemimpin negara IsIam.

May AIlah bless you Tuanku.

Ijazah tak jamin masuk syurga.

Ini baru orang bermaruuah.

Tak guna ijazah jika langgar hukm AIlah.

Ijazah tak boleh bawak mti pun.

Komen2 netzen.

T3rbaik TuanKu..tapi ada sebuah negara ni….Lagi pelik2..miliki sijil palsu pun boleh jadi menteri..Cakap English Meleret pun boleh jadi Menteri..Lawakkan. Hanya Dinegara itu….

Sumber: Sinar Harian via CoretanMedia

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here