“Bagus lah member dia ada common sense” – Kind Gesture Dari Rakan Lepas Tumpang Kereta, Dapat Pujian Ntizen.

594

 

Kita mesti pernah tumpang kereta orang untuk pergi mana-mana kan? Paling tak pun tumpang orang bila kita ada emergency. Korang ada hulur duit sikit tak kalau tumpang kereta member tu?

Haa meh sini kami nak share satu perkara yang positif bulan-bulan puasa ni. Menerusi Twitter milik @faranabylah, dia ada share kawan-kawan dia tinggalkan duit lepas tumpang kereta dia. Pergi mana tu kami tak tahu tak pulak. Tapi kind gesture oleh kawan-kawan dia ni yang mengundang banyak reaksi positif dalam kalangan netizen.

Ini namanya common sense.

Rata-rata netizen memuji apa yang member dia buat tu. Benda macam ni yang kita patut contohi lepas tumpang kereta member.

Haa macam ni pun boleh gak. Kita tetapkan harga siap-siap. Bukan takat nak cover duit minyak je. Duit maintenance pun nak kena keluar gak. Ingat minyak hitam tu free ke?

Bagus! Terapkan nilai murni macam ni. Baru ada common sense yang semua orang nampak gayanya kurang sikit sekarang ni. Ingat semua benda free ke kat dunia ni

Betul tu. Kalau member dah hulur tu rasa segan nak terima pun ada. Lepas tu ada lah scene “eh takpa, takde masalah”. Last sekali letak je duit. Win-win situation.

Weh sapa tak terharu member bagi duit. Kadang tu kita ikhlas je nak tolong. Tapi kalau dapat duit tu, dah di kira bonus lah

So mana adik-adik yang ada member bawak kereta dekat universiti tu paham-paham lah nanti hulur sikit duit tu. Takpun belanja lah dia makan at least. Nanti dia pun ada lah juga hati nak bawak korang naik kereta lagi kan.

Antara komen netzen.

Untung r. Zaman blaja dlu membe ak slalu selit2 jgk. Dieorang selit kotak fries Mcd, kotak rkok, plastik gula2. Yang paling bt ak sabar dan istighfar taik idung pon dieorang selit skali bawah krusi. Bru ak thu mana membe mana lembu. Kalau kat luar kete, ade orang suka selit2 pinjaman wang berlesen kat wiper dan tingkap. Sedih kan?

Aku member tak mintak pun aku berkeras jgk bagi..ingat hidup tu kena ada perasaan sedar diri..hulur walaupun sedikit.

Laaa min ni peqak lah..mak abah aku selalu ajar kalau kawan ajak bagi lah sikit kalau kawan kata x payah sebab dia ajak x apalah..Kalau kita yg ajak org kita lah kena bagi duit minyak.

Tringat mek kak Nora F Idah Mdyusop

Suka jak kah duit kat keta kmk miss u kak ida..

Aynn Man suka x mo amek klu bg lbih. Dh laaa slalu tlong bwk merata alam. Terima kasih sahabat.

Sumber: lobakmerah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here