“Buat amal tapi tak tutup aurat, macam mana” Ini Jawapan Padu Mufti.

1043

Baru-baru ini nama Dr Amalina disebut-sebut warag Malaysia sebagai hero kerana bersuara dan membantu adik Ainul untuk dibawa ke UK bagai menjalani rawatan.

Malah, kejayaan pembed4han membuang tum0r seberat 200g itu menyebabkan beribu waraga maya mengucapkan terima kasih kepada Dr Amalina.

Walau bagaimanapun, dalam ribuan yang bersyukur, masih ada manusia yang sentiasa tidah pernah berpuas hati kerana Dr Amalina tidak bertudung.

Bagi menjawab isu ini, Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri ataupun lebih dikenali dengan nama Dr. MAZA telah memberi ulasa mengenai isu ini.

Sejumlah orang menghantar soalan kepada saya tentang kebaikan seorang doktor perubatan yang membantu menyelamatkan seorang knak-knak yang menghidap Germ Sell Tum0ur. Kisah itu virl dan menjadi trending sehari dua ini.

Persoalan mereka “patutkah kita memuji-muji doktor tersebut sedangkan beliau tidak bertudung kepala dan agak seksi?”.

Walaupun kita rasa persoalan seperti itu tidak wajar, namun itulah persoalan yang bermain dalam fikiran sebahagian mereka yang terkena versi kefahaman Is1am yang bersifat punitif.

Kadang-kala bukanlah salah mereka, sebab mereka telah dididik dalam versi kefahaman agma seperti itu.

Kefahaman agama mereka bersifat begitu menghvkum sesuatu kekurangan yang mereka lihat pada seseorang dan gagal melihat kebaikan-kebaikan lain yang ada pada individu yang sama.

Versi kefahaman atau cara fikir seperti itu menjadikan mereka memilih satu amalan yang menjadi satu ukuran utama mereka seperti bertudung, atau menyokong perjuangan mereka atau seumpamanya.

Itu dijadikan penentu tunggal bagi kebaikan dan keburukan seseorang. Segala amalan baik akan dinafikan jika tidak mempunyai ciri yang mereka pilih itu.

Mereka itu lupa bahawa di akhiirat kelak, ALLAH menimbang dengan adil setiap kebaikan dan kejhatan seperti yang ALLAH nyatakan dalam Surah al-Zalzalah. Mereka juga lupa al-Qran dalam Surah al-Qari’ah menyatakan bahawa sesiapa yang pahalanya mengatasi d0sanya maka dia akan ke syuurga.

Sesiapa yang sebaliknya, maka dia ke nerraka. Ertinya, penilaian ke syuurga bukan dibuat atas siapa yang tidak mempunyai d0sa, tetapi siapa yang phalanya mengatasi d0sanya.

Mereka lupa dalam hadis sahih riwayat al-Bukhari dan selainnya N4bi s. a. w. memberitahu bagaimana diampun d0sa pel4cur kerana memberi minum kepada anjing yang kehausan hampir m4ti.

Tentulah betapa lebih layak untuk mendapat keampunan seseorang yang memberi minum atau menyelamatkan nywa manusia yang trancam jika dilakukan dengan jiwa yang kudus.

Ya, d0sa tetap d0sa.

Kita tidak menghalalkan d0sa disebabkan sesuatu kebaikan yang lain. Namun, kita tidak boleh menafikan kebaikan seseorang disebabkan satu d0sa yang lain.

Boleh jadi orang yang kita lihat melakukan sesuatu d0sa itu, dia lebih baik di sisi ALLAH disebabkan pahalanya yang lain atau kemurnian niatnya yang kita mungkin tidak tahu. Boleh jadi kita yang tidak melakukan d0sa tertentu ini, lebih buruk di sisi ALLAH disebabkan d0sa yang lain.

Justeru, janganlah kita cuba menentu syuurga dan nerraka sesiapapun. Tugasan kita hanya memberitahu bahawa itu d0sa, ini phala. Phala boleh membawa ke syuurga, sementara d0sa boleh membawa ke nerraka. Beritahu apa yang ALLAH suruh dan apa DIA larang.

Adapun kedudukan pelaku dossa dan phala di sisi ALLAH, hanya DIA yang maha tahu. Dia Yang Maha Mengetahui hakikat keseluruhan hidup seseorang zahir dan batin. DIA yang mengetahui timbangan antara dossa dan pahala seseorang.

Kemudian kita hendaklah kita tahu di sana ada doosa peribadi hanya antara hamba dengan TuhanNYA tanpa membabitkan hamba-hamba ALLAH yang lain.

Dosa jenis ini mudah diampunkan oleh ALLAH.

Di sana pula ada doosa yang membabitkan kezliman antara kita dengan hamba-hamba ALLAH yang lain. Doosa ini tidak diampuni sehingga kita memohon kemaafan atau membayar phala kita di akhiirat kelak.

Jika tidak, kita mesti menanggung doosa orang yang kita zaliimi. Inilah yang N4bi s. a.w tegaskan dalam hadis riwayat Muslim.

Maka, boleh jadi ada orang yang di mata kita lekeh disebabkan dossa peribadi seperti tidak menutup aurat, namun dia kurang melakukan dossa dengan hamba-hamba ALLAH yang lain.

Boleh jadi orang yang kita pandang tinggi dengan penampilannya, tapi betapa banyak dossanya dengan hamba-hamba ALLAH yang lain.

Justeru, janganlah kita menafikan kebaikan orang lain disebabkan sesuatu kekurangan yang kita lihat. Ini tidaklah bererti menjustifikasi dossa yang dia lakukan, tapi kita dituntut untuk adil dalam menilai orang lain. Dossa dinilai dossa, baik dinilai baik.

Ada dossa tidak semestinya tiada kebaikan. Ada pahala tidak semestinya tiada dossa.

Akhirnya, hendaklah kita sedar, kita semua sebenarnya pendossa. Cumanya, antara yang diketahui orang dan tidak ketahui oleh orang lain.

Seperti mana kita mahu orang adil kepada kita, maka adillah kita terhadap setiap orang. Apa yang salah ia tetap salah tetapi tidak bererti menafikan kebaikan yang lain jika ada. Apa yang baik tetap baik, tetapi tidaklah menjustifikasi d0sa yang lain.

Semoga perkongsian ini memberi ilmu dan manfaat kepada semua pembaca.

Sumber:DrMAZA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here